Selasa, 23 April 2013

Bahang Hari Pilih-Memilih: Antara Semangat dan Menyengat

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera! Untuk semua pelajar UiTM, Selamat Bercuti Pertengahan Semester~! Banyak betul cuti semester ni, jangan lemau masing-masing sudahlah ye. Cakap pasal cuti, pasti ada antara rakan-rakan kita yang tengah fikirkan macam mana nak balik mengundi nanti, kan? Maklumlah, untuk pelajar-pelajar UiTM, cuti mengundi dipanjangkan sehingga 7 Mei bermula dari 4 Mei 2013. Ada yang baru sahaja pulang dari kampung halaman yang jauh seperti di Sabah dan Sarawak, dah nak kena balik mengundi pulak. Walau apapun, saya pasti anda bijak membuat keputusan yang tepat!

Pekeliling TNC HEA UiTM tentang cuti PRU 13. Have a look on it guys!

Walau bagaimanapun, dalam semarak menyambut ketibaan Hari Pilihan Raya Umum kali Ke-13 ( wah, dah macam sambut Hari Raya pun ada!), saya dapat merasakan sendiri pengalaman yang berbeza daripada ambang PRU sebelum ini. Ketika PRU 12 dijalankan, saya masih dibangku sekolah menengah (muda lagi time tu. Sweet 16 uollz!). Tiada bahang semangat kepartian yang ketara dapat dirasakan ketika itu. Yelah, semua masih lagi belum cukup matang untuk memberatkan otak dengan soal politik. Lebih baik fikirkan bagaimana nak selesaikan soalan Add Math yang berliku-liku jalan kerjanya atau soalan Biologi yang boleh biol otak dibuatnya jika silap faham. Namun situasi tersebut berubah 360 darjah untuk PRU kali ini yang mana persekitaran yang ada disekeliling saya merupakan persekitaran yang penuh dengan fahaman-fahaman politik yang pelbagai dan bahang semangat kepartian sangat ketara! Sesungguhnya, kehidupan di universiti teramat berbeza daripada kehidupan di zaman sekolah. 100% different!

Saya kagum dengan semangat-semangat serta kepelbagaian ideologi yang ada pada diri mahasiswa sekarang dan terus terang saya katakan, saya hormati pendirian kalian. Bagi saya, tiada masalah langsung untuk bekerja dengan mereka yang berbeza fahaman dan ideologi politik selagi masing-masing mampu bersikap professional yakni mampu membezakan tugasan akademik mahupun non-akademik di fakulti dan politik luar. Sebagai seorang pelajar daripada Fakulti Undang-Undang yang sememangnya 'celik' dengan pelbagai ideologi dan fahaman, saya belajar untuk mengadaptasikan diri saya dengan kepelbagaian yang ada dan belajar untuk tidak menurut fahaman diri sendiri semata-mata. 

Pada pandangan saya, pelajar Fakulti Undang-Undang merupakan pelajar-pelajar yang bertuah kerana kita didik untuk berfikiran secara kritis dalam meneliti setiap aspek dalam usaha untuk melahirkan pengamal undang-undang yang mantap. It is part of our syllabus in which by the end of our study, we'll be able to distinguish facts precisely without making a hasty decision. Mungkin disebabkan oleh itu jugalah, maka, pelajar Fakulti Undang-Undang sering dilabel sebagai mahasiswa yang lantang bersuara dan pencetus masalah politik di kampus. Bukan begitu, ramai diantara kami yang mampu berfikir di luar kotak dan hasilnya, mereka rasa terpanggil untuk meluahkan pendapat mereka. Mungkin ada yang a bit outstanding on his/her expressions of view, tetapi itu merupakan sebahagian daripada proses aplikasi pernyataan pandangan sebagai impak daripada teknik pemikiran kritis yang kami gunakan untuk menjawab soalan-soalan perundangan.Namun, harus diingat! Semua pelajar punyai bakat untuk berfikir secara kritis dan kreatif. Saya pasti, pada musim pilihan raya seperti sekarang, ramai pelajar mula menunjukkan bakat pemikiran kritis mereka dalam menilai situasi negara sekarang sebagai salah satu usaha untuk mendapatkan pemimpin yang layak untuk memerintah negara selepas tamat proses pilihan raya. Keadaan seumpama ini bagus untuk meluaskan lagi skop pemikiran minda dan harus saya akui, mahasiswa marcapada ini lebih bijak berfikir menimbang tara baik dan buruk. Sekali lagi, unsur pemikiran kritis memainkan peranan untuk semua ini. Apa yang saya ingin tekankan, dalam kita kalut memikirkan siapakah yang patut memerintah negara selepas ini, semangat yang ada usah dibakar untuk menyengat sesama sendiri. Dalam kita sibuk memastikan pemimpin yang terbaik memegang tampuk pemerintahan negara selepas ini, tidak perlu rasanya berbalah sesama kita sehingga bermasam muka, ponteng kelas, mengabaikan pelajaran dan paling penting MEMUTUSKAN UKHUWAH SESAMA KITA. MashaaAllah! Pada akhirnya, selepas tamat pilihan raya, kita semua adalah mahasiswa biasa yang tugas hakikinya perlu menamatkan pengajian di universiti walau siapapun yang mengambil alih pemerintahan negara selepas ini. 

Jangan pernah hampakan harapan mak ayah dan diri sendiri untuk menggenggam segulung ijazah yang pastinya mampu mengubah kehidupan kita dunia dan akhirat. Barang perlu diingat, hanya kita yang mampu menolong diri kita untuk terus hidup di muka bumi ini. Di penghujung kisah hidup, hanya ada kita dan amalan-amalan kita serta doa daripada ahli keluarga untuk bekalan Hari Abadi. Bukan pemimpin yang kita canangkan, bukan idola yang kita sanjung. Oleh itu, hargailah peluang melanjutkan pelajaran di menara gading yang anda milik sekarang kerana ilmu juga sebahagian daripada bekalan untuk akhirat yang kita akan bawa bersama. Bukan maksud di hati untuk memadam semangat pilihan raya kalian, tetapi sekadar ingin meletakkan sedikit tanda aras tahap semangat kita semua yang sedang membahang! Sekali lagi, pada pandangan jujur saya, tidak mengapa jika kalian ingin menyokong dan berkempen untuk sesiapa pun yang kalian rasa layak, namun biarlah perkara tersebut di luar kampus dan bukannya ketika waktu kuliah mahupun waktu rakan-rakan anda sedang mengulangkaji pelajaran. Utamakan yang utama dan variasikan hidup anda dengan pengalaman! Sebelum saya akhiri kalam ini, ada sedikit pesanan daripada YDP MPP UiTM Shah Alam Sesi 2012/2013, Saudara Azraful Bin Azman untuk kalian semua:
p/s: Maaf seandainya post ini mengguris hati sesiapa. Tiada langsung niat di hati untuk tujukan post ini kepada sesiapa. Hanya sekadar nukilan rasa hati. Saya juga manusia yang lemah, masih banyak yang kurang daripada pihak saya selaku Majlis Perwakilan Pelajar dan seorang insan. Harap dapat bersama kita memperbaik diri! Selamat Mengundi!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan