Jumaat, 15 Jun 2012

Zaman Kegemilangan

Masing-masing pasti mempunyai suatu ketika di mana di saat itu kita menikmati kehidupan sepenuhnya kan? for me, I called it as Zaman Kegemilangan! sebabnya, zaman kegemilangan adalah waktu kita merasakan keseronokan melakukan semua perkara dan yang paling penting pengalaman berharga yang tidak dapat kita lupakan sepanjang hayat. Sehinga satu tahap, kita akan mengenang kembali detik-detik tersebut dan rindu untuk kembali semula ke waktu tersebut. Basically, I missed my Zaman Kegemilangan soooooooo much! Zaman di mana the world seems to be with me all the time. Zaman kenakalan yang tidak bersempadan.

Zaman Kegemilangan 1


Bermula sekitar tahun 1997-2004. Alam pra-sekolah dan sekolah rendah yang terlalu hebat pengalaman dan kenakalan yang melanda diri. Siapa sangka kanak-kanak yang suci murni dari pandangan luar (kononnya) telah melakukan tamparan sebanyak dua kali. Hah amek kaw! Yup, dua kali pernah merasai pengalaman menampar orang disebabkan keceluparan mulut mereka yang tidak habis-habis ingin memprovok aku yang lone ranger sentiasa ni. Paling best masa kat tadika tu, semuanya bermula bila si A (bukan nama sebenar) yang terkenal dengan kedivaannya di tadika tersebut mula memprovok aku yang selalu tiada teman bersamaku kerana perwatakanku yang berkawan dengan sesiapa sahaja tanpa mempunyai geng sendiri. Sampailah satu hari yang menyakitkan bagiku( sebab malam semalamnya baru lepas tindik telinga), saat kata-kata provokannya menampar telingaku, tanpa berlengah tamparanku pula menjawab semua provokasinya! HAHAHA! Walau apa pun, sekiranya anda yang berkenaan terbaca post ini, saya mohon maaf dari hujung rambut sehingga hujung kaki atas perbuatan melampau saya itu.

Semasa sekolah rendah pula, cuba tanya cikgu siapa pengawas perempuan yang serupa dengan pengganas militan? Mesti cikgu sebut nama den punyo! Bergayut atas daun pokok kelapa depan pintu pagar sekolah sambil mengahyun ke udara dan melepaskan daun tersebut untuk mendarat dengan posisi kaki  terbuka 180 darjah. Ala-ala senaman stamina taekwondo gitu.

Zaman Kegemilangan 2


Basically masa sekolah menengah I turned out to be ala-ala pelajar cemerlang gitu( kononnnnnn sangat padahal SPM tak straight A pun). Tiada kekejaman mahupun penindasan yang berlaku. Yang ada hanya pengalaman berharga menikmati hidup sebagai pelajar sekolah dengan menyertai pelbagai pertandingan. Jadi zaman kegemilangan kembali pada waktu Asasi! Tell me, semua benda yang student universiti buat masa degree aku dah buat masa Asasi. Panjat pagar kolej, karok setiap minggu kat Bintang Gemilang belakang Giant Seksyen 7 tu, stay up kat KL sampai pagi, sampailah ke misi melarikan diri daripada pak guard Mawar sebab balik lambat ramai-ramai pergi karok hilangkan tension habis assignment. Phew, kalau nak senarai semua memang boleh buat senarai tatatertib UiTM. Hahaha!

Tapi sekarang sejak dah masuk degree, langsung tak ada masa pun nak betul-betul rehat. Semester ni sampaikan wayang pun tak sempat tengok walaupun satu movie. Karok memang dah lama tinggal sejak Asasi habis. Mungkin itu juga perlindungan Allah kepada diriku daripada terus melakukan perkara-perkara yang melalaikan, namun aku menikmati hidupku kini dengan cara yang tersendiri. Nikmatnya ketika aku berpersatuan dan melakukan aktiviti bersama semua ahli keluarga di Shah Alam. Itulah zaman kegemilangan yang tiada berperi keindahannya dan akan menjadi satu lagi lipatan memori yang ada pahit dan ada manisnya namun yang paling penting, lebih bermakna di sisi Allah s.w.t daripada melakukan perkara yang sia-sia.

p/s: Kepada semua adik-adik Asasi, nikmati hidup anda sebagai pelajar Asasi dengan cari yang betul. Pelajaran diutamakan, namun carilah kebahagiaan menjadi sebahagian pelajar universiti dengan belajar meneroka benda-benda baru (ingat! yang baik je ok ). Good Luck!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan